De omgeving en cultuur

Omgeving

Onze auberge ligt in de streek “le Couserans”, dat weer onderdeel uitmaakt van het departement de Ariège, wat op zijn beurt weer valt onder de regio “Midi-Pyrénées”. De auberge ligt midden in de Pyreneeën, hemelsbreed op slechts 5 kilometer van de Spaanse grens. De wat grotere steden in onze directe regio zijn Saint-Girons en Foix. De dichtstbijzijnde echte grote stad is Toulouse.
De locale overheden beseffen dat de Couserans toeristisch niet alleen een zeer interessant gebied is voor mensen die houden van bergen, maar ook voor cultuurliefhebbers. Aan de ene kant zijn de lokale toeristenbureaus erg actief in het faciliteren van de actieve vakantieganger. Zo wordt veel aandacht besteed aan het onderhouden van de vele wandelroutes, het uitbreiden van het aantal vaste mountainbikeroutes, is er in Aulus les Bains, op een steenworp afstand van ons hotel, is sinds 2014 een “trail-running” station geopend, en zijn in de zomermaanden de downhill-mtb pistes in Guzet-neige open.

bergen in de omgeving van auberge les myrtilles

Hiernaast wordt aan de ander kant ook erg veel aandacht geschonken aan onderhoud van cultureel erfgoed, en aan de organisatie van vele kleinere en grotere evenementen, die niet alleen leuk zijn voor de lokale bevolking, maar minstens net zo leuk voor toeristen. Het meest bekende het evenement hier in de buurt is “autrefois le Couserans”. Hierbij staat Saint-Girons in het eerste weekend van Augustus helemaal in het teken van het leven van vroegere tijden. Optochten met oude tractoren, muziek met lang vergeten instrumenten, markten en nog veel meer is er dan te zien en te horen.

autrefois le couserans

Geschiedenis en cultuur

We liggen midden in een gebied met een roerig verleden. Met name uit het katharen tijdperk (12e en 13e eeuw) zijn nog veel cultuurschatten te bewonderen. De katharenburcht “Montsegur” en het de schitterende cité van Carcassonne zijn indrukwekkende cultuurschatten. Wat dichter bij huis ligt Saint-Lizier, uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk, vooral bekend doordat het een voormalig bisschoppelijk zetel is. De prachtige kathedralen en bijgebouwen zijn hier de herinneringen aan. Elk jaar vindt in de eerste twee weken van Augustus een beroemd festival plaats, gewijd aan klassieke muziek.

cultuur in de pyreneeen

Grotten en andere bezienswaardigheden

We liggen in een gebied dat bezaaid is met bekende en minder bekende grotten. De bekendste van allemaal zijn de wereldberoemde grotten van Niaux. In deze grotten kunt u nog de originele prehistorische wandschilderingen met eigen ogen bewonderen, waar het in de meeste andere grotten om replica’s gaat. Ook de onderaardse rivier van Labouiche is een bezoek waard. U verkent deze grot deels te voet, en deels per bootje.
Het bekende ministaatje Andorra, het schilderachtige Mirepoix, of een dagje Lourdes zijn leuke en interessante dagtochten. Bezoek één van de talrijke Romaanse kerken uit de 11e eeuw, die hier veel te vinden zijn. of bezoek de klompenmaker van Bethmale, die het maken van de karakteristieke “puntklomp” tot een kunst verheven heeft.

grotten van niaux, auberge les myrtilles

Kortom een omgeving die niet alleen geschikt is voor buitensporters, maar zeker ook qua cultuur heel veel te bieden heeft.