blog auberge les myrtilles

Myrtilles’ blog

Nieuwe site, nieuwe blog!
Met de lancering van een nieuwe website leek het ons leuk een blog te gaan opstarten. Met regelmatig een leuke bijdrage van gebeurtenissen die ons pad kruisen tijdens het runnen van onze auberge.
Voor iedere blog geldt dat deze leeg begint, en met het verloop van de tijd groeit, zo ook deze. Bij het opstarten nog leeg, maar ongetwijfeld zullen we snel voor inhoud gaan zorgen. Veel leesplezier!

10 September 2016
Terrasbezoek

Zo af en toe bezoeken bijzondere types ons terras.

Afgelopen zaterdag aan het begin van de middag stopte er een auto die duidelijk met zijn laatste krachten boven was gekomen. Eenmaal tot stilstand gekomen werd hij ingehaald door een wolk geurige zonnebloemolie die uit de uitlaat kwam. Het verwaaide type dat uit de auto kwam vallen maakte het plaatje compleet.

Na zich aan een tafeltje in de schaduw te hebben geïnstalleerd en een panaché te hebben besteld, stak hij van wal. Iets over een mislukt huwelijk, zijn ex die hem had kaalgeplukt, kinderen die hij niet meer zag, en dus nu alleen met zijn auto (zijn enige overgebleven bezit) naar de Ariège was gekomen om hier een vervallen schuur en een stukje terrein te vinden om een nieuw leven te beginnen. Het bedrijfsplan was als volgt: biologische groentes kweken en dan op de markt verkopen.

Natuurlijk kan dit levensvatbaar zijn, en in je eentje heb je niet veel nodig, maar het totaalplaatje boezemde mij geen goede hoop in.
Na, tegen beter weten in, het hebben gegeven van wat tips en wat pep-talk is hij weer vertrokken in zijn “diesel/zonnebloem-auto”.

We hebben hem nooit meer gezien………..ook niet op de markt.

10 Juni 2016
Sous le vieux chêne of te wel onder de oude eik…………

Een lommerige zomerdag kondigt zich aan. De eerste zonnestralen komen voorzichtig boven de heuvels en de douw op het gras verdampt. De nachtdieren reppen zich naar hun schuilplaatsen, terwijl de krekels hun vleugels poetsen en zich klaarmaken voor een nieuwe dag die ze weer gaan opluisteren met een continu concert.

Snel uit bed en naar de bakker. Niets is prettiger om in de nog frisse ochtendlucht en in het zonnetje met een vers croissantje en vers brood te ontbijten.
De bakker is slechts 3 minuten rijden en ik ben niet de eerste. Het lijkt wel of iedereen hetzelfde voelt als ik. Na de nodige “bonjours” links en rechts snel ik me weer naar huis.

Wat gaan we doen vandaag. De mooie wandeling van gisteren zit nog vers in de herinnering. Misschien vandaag maar eens op de fiets de boel ontdekken, of toch die kanotrip op de Dordogne?
De gezellige Franse markt is voor morgen gepland en de Gouffre de Padirac en Rocamadour komen volgende week aan de beurt.
Het aller fijnste is dat er tijdens deze vakantie niets hoeft. Mijn horloge heb ik bij aankomst afgedaan en ligt geduldig te wachten tot hij over twee weken weer gedragen gaat worden.

Moe en voldaan komen we terug van een heerlijke fietstocht tussen de wijnvelden van Cahors. Het proeven van de wijn doen we een andere keer, aangezien we ook nog terug naar huis moesten fietsen. Een enthousiaste fietser, die we vanmiddag in het barretje ontmoetten toen we net een groot glas koude cola dronken, vertelde ons van de vele uitgezette fietsroutes. Ik ben bang dat onze vakantie veel te kort is……. 🙂

Even snel een douche en vervolgens ploffen we, met een roseetje, wat knabbeltjes en een goed boek, neer op het terras in de schaduw van de oude eik.………wat een heerlijke plek is dit!

Wilt u ook ultiem genieten van ons Vakantiehuisje “Sous le vieux Chêne” in de Lot, tegen de Dordogne aan? Klik dan op het onderstaande plaatje of bel ons voor meer info.
0033-(0)5.61.66.82.58

Vakantiehuis in de Lot in Frankrijk

8 November 2015
Liever bij de buurman dan bij ons
Bij het runnen van een hotel komt ook in Frankrijk veel regelgeving kijken wat betreft veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan brandveiligheid met alle daarbij horende jaarlijkse controles.
brandblusser

Toen we de Auberge kochten in mei 2010 werden we het jaar daarop bezocht door het Comité de Securité. Het was een aangekondigde controle, echter gepland begin Juli en dus midden in het zomerseizoen. Eigenlijk kun je dan je tijd wel beter gebruiken, maar zo groen als we waren lieten we de boel komen. Ik zeg “de boel” aangezien op de dag van de afspraak een verantwoordelijke van de brandweer, twee politieagenten, twee mensen van het conseil, de burgemeester en een persoon, waarvan ik tot op heden niet weet wat ze kwam doen, op de stoep stonden. Eigenlijk vroeg ik me dat van allen af, met uitzondering van de brandweerman, aangezien hij als enige steeds aan het woord was, en duidelijk in zijn nopjes was met zijn controlerende functie.
Om aan de normen te voldoen worden, net als in NL ook hier jaarlijks onder anderen de brandblussers gecontroleerd, waarbij ze opnieuw gevuld worden of worden vervangen. Ieder jaar weer een financieel pijnlijk gebeuren, maar verplicht en tevens wat ons betreft ook gewenst om zeker te weten dat wij onze gasten veilig kunnen ontvangen.
Toch is het ergens wel “jammer” dat je nooit gebruik maakt van al die mooie brandblustechniek ……..hoewel…………….
Afgelopen zomer nadat ik net het hoofdgerecht had afgehaald, stormde onze Engelstalige buurman de keuken van de Auberge binnen, al roepende dat we de brandweer moesten bellen aangezien zijn huis in brand stond. Ik natuurlijk bellen, en tegelijkertijd stormde een groot deel van onze gasten, gewapend met de brandblussers van de Auberge en in het kielzog van René, naar buiten. Zelfs de brandblusser van de tweede etage was door iemand opgehaald en meegenomen! Eindelijk konden onze gasten de bij hun BHV cursus geleerde technieken, vol overgave in praktijk brengen met als resultaat dat er vier brandblussers in de open haard en de schoorsteen van de buurman waren leeggespoten om het vuur, wat de immense schoorsteenbrand voedde, te temmen. De vlammen die bijna twee meter uit de schoorsteen kwamen werden rap minder, maar langdurig bleven er gloeiende kooltjes als een lokaal vuurwerk uit de schoorsteen komen en op de shingles landen.
De brandweer, die 30 minuten na het bellen, voor de deur stond, heeft vanaf het dak via de schoorsteen zand naar beneden gegooid om het laatste brandende materiaal te doven. Daarna zijn ze gebleven om zeker te weten dat er door de warmte van de schoorsteen in het huis geen spontane ontbranding van de vloeren zou ontstaan.
Uiteindelijk is de brandweer vertrokken, eind goed al goed……….en, als we die brandblussers dan toch een keer moeten gebruiken, dan liever bij de buurman dan bij ons!

5 Oktober 2015
De herfst en winter komen eraan!
Terwijl we nog met ons hoofd vol in de zomer zitten, begint de lindeboom naast het terras gestaag te kleuren en vallen voorzichtig de eerste blaadjes op het terras. De herfst is in aantocht. Onze dorpsgenoten trekken, gewapend met een rugzak en een stok, er opuit om op hun geheime plekjes hun geluk te beproeven. Alle mogelijke eetbare champignons worden verzameld, en beneden in het dorp met trots getoond. Er wordt uitgedeeld, en vervolgens heeft iedereen het beste recept voor de lekkerste omelet of saus rijkelijk gevuld met deze bodemvruchten.
In september als het visseizoen sluit en de jagers staan te trappelen, komen ook alle schapen, koeien en paarden, die in het voorjaar naar de hoger gelegen weides zijn gebracht, samen met de herder weer naar beneden. De schoorsteenvegers hebben het druk, want iedereen wil voor het aanbreken van de winter de boel schoon hebben. De hout- en stookolie voorraden worden gecheckt en aangevuld en de laatste groentes worden geoogst. De toeristen zijn op een paar na weer naar huis en het begint stil te worden.
Tijd om de boog te ontspannen en zelf te gaan genieten van de mooie nazomer. Deze duurt lang met zeer aangename temperaturen en veel zon. Doordat de zon er echter steeds langer over doet om over de bergkam te komen en het dus steeds langer duurt voordat de eerste stralen voelbaar zijn, weten we dat het einde van dit seizoen nadert en de winter begint aan te kloppen.
Ook onze hout en olie voorraad zijn aangevuld, en ook onze schoorsteen is geveegd. Ons financiele jaar is afgesloten en de Auberge gaat begin November dicht. Stil zitten doen we natuurlijk niet, en we zijn met eerste grote klus die voor de winter moet zijn geklaard, begonnen. Het nieuwe dak.

22 Mei 2015
Begaanbare paden
De wandelpaden rondom onze auberge zijn vanaf heden officieel weer vrij van omgevallen bomen en struiken die tijdens afgelopen winter bezweken zijn onder de last van de sneeuw en het lawine geweld.
Officieel is er een “brigade verte”, of te wel “groene brigade” die dit werk behoort te doen. Een overheidsinstantie met enorme onderbezetting waardoor we tot nu toe nog nooit een dergelijke brigade in ons dal hebben zien neerstrijken, laat staan dat er enig onderhoud door hen is gepleegd.
Het is daarom dat René en ik twee jaar geleden zelf zijn begonnen met het onderhoud van de paden. Enerzijds gedreven door onze, misschien wel Hollandse, daadkracht, anderzijds omdat we ons verplicht voelen ten opzichte van onze gasten.
Het gevolg is dat het jaar daarop de burgemeester, nadat ik hem over onze activiteiten had ingelicht, de gemeentewerker de opdracht had gegeven de resterende paden schoon te maken. Dit jaar zijn we met z’n drieën op pad gegaan, met als gevolg dat het nog efficiënter en sneller ging.
Heerlijk gevoel als je ziet hoe een eigen initiatief enthousiast wordt ontvangen, en dat de burgemeester vol achter je staat.
Laat onze gasten nu maar komen; “onze” paden zijn ook dit jaar weer goed begaanbaar!

29 April 2015
Leven met de seizoenen.
Net als in Nederland kennen we hier in de Pyreneeën duidelijk vier seizoenen. Ieder seizoen heeft zijn eigen schoonheid en kenmerken, en ze lopen naadloos in elkaar over. Laten we de cyclus beginnen met het voorjaar.

De sneeuw is volop aan het dooien, en iedere dag lukt het de zon weer wat eerder boven de bergkam uit te komen, en haar warmte beneden in het dal te verspreiden. De eersten kunnen niet meer wachten, en beginnen met het omploegen van hun groente tuintjes en het maken van een plantschema op basis van de juiste maan. Volgens velen heeft de maan namelijk invloed op het groeigedrag van planten, en is het daardoor zeer belangrijk om bij de juiste maan de juiste zaken te planten of te snoeien. Dit is een “wetenschap” die voor vele Nederlanders ver van z’n bed show is, en ik vraag me ook af of er ooit echt wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. We zouden bijna zelf een proeftuintje moeten maken en daar sla in planten onder de meest ongunstige en meest gunstige maan……..
Terwijl in het dal de bomen al in de bladeren zitten en het gras volop groeit, is het boven op de toppen nog ijzig koud en geeft de sneeuw zich daar nog niet gewonnen. Toch zal de zon uiteindelijk ook daar winnen, en zal ook op de grote hoogtes de lente uiteindelijk echt doorbreken.
Dit moment wordt extra bevestigd door de vele “transhumances” die in Juni plaatsvinden. Het vee wordt namelijk in deze maand naar de “estives” (hoger gelegen weides) gebracht om daar, vaak onder het toeziend oog van een herder, de hele zomer lekker te kunnen grazen. Tijdens de transhumance van ons dal “Haut Salat” zijn het zowel schapen, koeien als paarden die het vrije buitenleven weer gaan opzoeken. Het feest dat er omheen wordt georganiseerd is altijd uitbundig met veel folklore, muziek en meer dan genoeg eten. Het echte begin van de lente wordt gevierd, en stiekem wordt ook al vooruit gekeken naar wat de zomer gaat brengen.

16 Maart 2015
Wijsheden
De eerste zwaluwen zijn afgelopen week hier in het dorp gesignaleerd. De ouderen van het dorp “les anciennes” wisten te vertellen dat dit HET teken was dat het voorjaar eraan komt.
Nu geloven we best dat veel wijsheden gebaseerd zijn op jarenlange ervaring en overleveringen, maar daarnaast weten we ook dat vele zijn aangevuld met een grote portie emotie en een gezonde hoeveelheid “bijgeloof”.
In dit geval wees echter alles om ons heen erop dat deze wijsheid er eentje was met een redelijke mate van betrouwbaarheid. De hele week scheen namelijk al de zon, was de lucht van ’s ochtends vroeg tot aan het einde van de dag staal blauw, hoorden we allerlei verschillende vogels enthousiast fluiten, zagen we hommels en vlinders vliegen, kwamen we een kikker tegen op weg naar een poel om eitjes te leggen, kleurden de pollen van de hazelaars onze schouders, en vulde de beek zich met smeltwater.
Het voorjaar klopte niet alleen aan de deur, maar was zelfs al half binnen…..totdat we gisteren opeens bij het ontwaken niet meer door het dakraam van onze slaapkamer naar buiten konden kijken……..SNEEUW………de winter heeft zich nog niet wonnen gegeven.
“Bienvenue dans les montagnes” (welkom in de bergen)

24 Januari 2015
Soirée Italienne
Soirée Italienne in Auberge les Myrtilles. Voor het eerste organiseren we een diner met een landenthema. Deze eerste keer is het dus Italie. Het was een succes met 30 eters. Iedereen was content na afloop, op naar de volgende avond: Soirée Mexicaine in het eerste weekend van Maart

Menu Soirée Itailienne Auberge les Myrtilles

27 Januari 2015
Vandaag is het dan eindelijk zover! Onze nieuwe website is “live” gegaan. Een spannend moment en ook een mijlpaal. Het heeft René heel wat uurtjes gekost hem in elkaar te knutselen… Hopelijk bevalt de nieuwe site en we horen het heel graag als er dingen niet werken of voor verbetering vatbaar zijn!